Jaa alla oleva somessa tai sähköpostilla:

Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu lyhennettynä Suomen Kuvalehdessä 28.1.2011. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Olisiko elämän jatkuminen sittenkin realistista?

Marko Ulvila & Jarna Pasanen: Vihreä uusjako, Fossiilikapitalismista vapauteen. Like 2010, 253 s.

Politiikka on muuttunut vastenmieliseksi peliksi, jossa poliitikot keinoja kaihtamatta kilpailevat paikasta valtiolaivan komentosillalla. Laivan suunnasta ei keskustella, sillä sen määräävät komentosillalla pysyvästi oleilevat talousasiantuntijat ja -johtajat: kaikkihan toki haluavat talouden menestyvän. Vaalilupaukset, jotka ovat ristiriidassa tämän korkeimman hyvän kanssa, on tietenkin unohdettava. Tähän ummehtuneeseen näennäiskeskusteluun tuo raikkaan tuulahduksen tamperelaisten tutkija-aktivistien Marko Ulvilan ja Jarna Pasasen viime syksynä ilmestynyt kirja Vihreä uusjako. Kirjoittajat kannattavat ekologista kestävyyttä, demokratiaa ja tasa-arvoa kuten lukemattomat poliitikot puheissaan. Tärkeä ero on kuitenkin se, että he myös vastustavat sitä, mikä näiden tavoitteiden toteutumisen käytännössä estää – nimittäin taloudellista kasvua. Ulvila ja Pasanen esittävät yksityiskohtaisen ohjelman, miten hyvä yhteiskunta luodaan rakenteita muuttamalla bruttokansantuotteen laskiessa. He pohjaavat väitteensä laajaan alan kansainvälisen kirjallisuuteen. Kirjoittajakaksikko on viettänyt pitkiä aikoja Intiassa, mikä näkyy kirjan globaalissa ja gandhilaisessa perspektiivissä.

Utopistista haihattelua? Mutta jos Pasanen ja Ulvila ovat epärealistisia, nykyisen kaltaisen elämän jatkuminen maapallolla lienee epärealistista.

Page Top
 

Lisää kommentti

* Pakollinen tieto
4000
Drag & drop images (max 3)
Powered by Commentics

Comments

No comments yet. Be the first!
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)

03.02.11