Jaa alla oleva somessa tai sähköpostilla:

Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu Vaikuttavan uutistoimiston sivuilla 4.7.2003. Helsingin Sanomat ei suostunut sitä julkaisemaan. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Miksi vakiintuneesta valehtelusta tuli rikos?

Kuulin sattumalta Deutsche Wellen uutisen Suomen pääministerin vaihtumisesta. Saksan valtion omistaman radiokanavan mukaan Jäättenmäen täytyi erota, koska hän oli paljastanut salaisia tietoja. Ajattelin hetken, että ulkomaiselle toimittajalle oli syntynyt väärinkäsitys: Helsingin Sanomien ja muiden luotettavien suomalaisten tiedotusvälineiden mukaanhan Jäätteenmäki erosi, koska oli valehdellut eduskunnalle. Tarkkaan ottaen median mukaan ei ollut kyse edes valheesta vaan siitä, että syyllistymättä suoranaiseen valheeseen johti ihmisiä harhaan.

Ymmärsin kuitenkin kohta, että toimittaja kertoi vain sen, mikä jokaiselle ulkopuoliselle, kuukausien mediamyllytykseltä säästyneelle tarkkailijalle täytyi olla ilmeistä: totuuden kertomatta jättäminen ei voi olla syynä Jäättenmäen eroon, koska valehtelu ja harhaanjohtaminen ovat täysin vakiintuneita käytäntöjä puoluepolitiikassa. Kellekään valtamedian edustajalle ei tulisi mieleenkään saattaa puolueita tilille vaalivalheista. Esimerkiksi Jäätteenmäki ja hänen sosiaalidemokraattiset hallitustoverinsa saivat osan valta-asemaansa johtaneista äänistä lupaamalla sosiaaliturvan heikkenemisestä huolestuneille kansalaisille olla alentamatta verotusta. Todellisuudessa he tietenkin tarkoittivat, että verotusta ei alenneta, jos taloussedät sattuva tykkäämään nykyisestä verotustasosta. Jos sen sijaan Roope-sedät haluavat veroalennuksia, kiltit ministeritytöt ja -pojat tietenkin alentavat veroja.

Kun Jäätteenmäki ei jättänyt ministerinsalkkuaan valehtelun tai harhaanjohtamisen takia, on pakko vetää se johtopäätös, että hänen rikoksensa liittyi salaisissa muistioissa olevien tietojen paljastamiseen. Mikä muistioissa oikein oli niin kovin arkaluontoista? Mistä Paavo Lipponen oikein neuvotteli George W. Bushin kanssa viime joulukuussa? Oliko vuoto vaarassa kiinnittää yleisön huomion johonkin Suomen ulkopolitiikan piirteeseen, joka ei siedä päivänvaloa? Oliko Jäätteenmäkeen kohdistunut ajojahti kuin taikurin käden liike, jolla median narussa kulkevien ihmisten katseet saatiin vangittua vaarattomaan kohteeseen?

New York Timesin vaikutusvaltainen kolumnisti Thomas Friedman kirjoitti vuonna 1999: "Markkinoiden näkymätön käsi ei voi koskaan toimia ilman näkymätöntä nyrkkiä – McDonald's ei voi kukoistaa ilman McDonnell Douglasia, F-15 hävittäjien valmistajaa. Ja sen näkymättömän nyrkin nimi, joka pitää maailman turvallisena piilaakson teknologioille, on USA:n armeija, ilmavoivat, laivasto ja merijalkaväki."

Oliko siis Lipposen tehtävänä Washington D.C.:ssä varmistaa maahan saakka ulottuvilla kumarruksillaan, että USA:n armeija pitää maailman turvallisena ja voittoa tuottavana myös Nokialle, UPM-Kymmenelle ja sen sellaisille?

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin Olli Tammilehdon kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info/)

4.7.2003