Jaa alla oleva somessa tai sähköpostilla:

Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu Etelä-Uusimaassa 10.9.2015. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Säteilytutkija: ei langatonta verkkoa kouluihin

Maailman arvostetuimpiin kännykkäsäteilyn tutkijoihin kuuluva Dariusz Leszczynski vieraili Fiskarsissa elokuun lopulla. Hänen Lukaalilla pidettyä luentoa kuuntelemaan oli tullut 40-päinen yleisö, joiden joukossa oli monia Fiskarin koulun opettajia ja oppilaiden vanhempia. Yleisö jaksoi intensiivisesti kuunnella tunnin kestänyttä alustusta. Sitä seurannut vilkas keskustelu olisi jatkunut myöhään yöhön, ellei tilaisuuden puheenjohtaja olisi sitä keskeyttänyt.

Leszczynskin mukaan on kolme epidemiologisia tutkimuksia, jotka osoittavat kännyköiden päästämän mikroaaltosäteilyn aiheuttava aivosyöpää. On myös useita eläin- ja laboratoriotutkimuksia, jotka osoittavat säteilyn voivan aikaansaada syöpää edeltäviä solutason muutoksia. Aivan viime vuosien tutkimustulokset ovat vain vahvistaneet säteilyn ja syövän yhteyttä.

Tablettitietokoneiden ja monien muiden laitteiden käyttämän langattoman tietoliikenneverkon vaikutuksista on toistaiseksi erittäin vähän tutkimustietoa – paljolti teknologian uutuuden vuoksi. Silti Leszczynski oli sitä mieltä, että muun muassa EU:n hyväksymä varovaisuusperiaate vaatii, että kouluissa ei käytetä langatonta WLAN-verkkoa. Tähän on neljä syytä: Ensinnäkin WLAN-säteily on pitkälti samankaltaista kuin kännykkäsäteily. Toiseksi lapset ovat paljon herkempiä säteilylle kuin aikuiset. Kolmanneksi kouluissa lapset altistuisivat jatkuvasti kymmeniä tunteja viikossa säteilylle, toisin kuin esimerkiksi junissa, joissa oleskellaan vain satunnaisesti. Neljänneksi emme tiedä, mitä kymmenien vuosien jatkuva altistus voi aiheuttaa.

Kännyköiden ja langattoman verkon terveysvaikutuksista piittaamattomaan käyttöön on syynä alan teollisuus, jonka rahoittamissa tutkimuksissa syöpävaikutusta ei yleensä löydy. Teollisuus pystyy myös vaikuttamaan valvontaviranomaisiin kuten Suomen säteilyturvakeskukseen. Tästä Leszczynskillä on omakohtaisia kokemuksia, koska hän on vuosikymmeniä työskennellyt säteilyturvakeskuksessa. Hän kertoi, että Nokian painostuksen vuoksi hänen tutkimuksensa keskeytettiin, vaikka sen jatkamiseen oli luvattu rahoitus. Tutkimuksessa selvitettiin sitä, miten kännykkäsäteily muuttaa vapaaehtoisten koehenkilöiden ihon valkuaisaineita. Yhtiöt haluavat Leszczynskin mukaan estää tällaisen tutkimuksen, koska on täysin mahdollista, että tutkimus antaisi vakuuttavaa näyttöä sähköyliherkkyyden yhteydestä mikroaaltosäteilyyn. Sairauden aiheuttaminen huomattavalla vähemmistölle johtaisi ratkaisevaan säteilynormien kiristämiseen, mikä tulisi yhtiöille hyvin kalliiksi.

Leszczynski on toiminut paitsi säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessorina myös vierailevana professorina Swinburnen yliopistossa Australiassa ja Zhejiangin yliopistossa Kiinassa sekä apulaisprofessorina Harvardin yliopistossa USA:ssa. Hän on ollut kutsuttuna asiantuntijana kuultavana mm. USA:n senaatissa, Maailman terveysjärjestössä ja Kansainvälisessä syöväntutkimusjärjestössä.

Leszczynskin luennon järjesti raaseporilainen Lastemme tulevaisuus -ryhmä, joka koostuu joukosta langattomien verkkojen leviämisestä huolestuneita vanhempia ja opettajia.


15.09.15


Lisää kommentti

* Pakollinen tieto
4000
Drag & drop images (max 3)
Powered by Commentics

Comments

No comments yet. Be the first!

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)