Jaa alla oleva somessa tai sähköpostilla:

Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu ainakin seuraavissa lehdissä: Kaleva 16.2.04, Länsi-Suomi 15.2.04, Pohjalainen 15.2.04, Kouvolan Sanomat 16.2.04, Loviisan Sanomat 21.2.04. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

TVO:n tilaama ydinvoimala ei kelpaa Kiinaan

Teollisuuden Voiman varatoimitusjohtaja Ami Rastas yrittää Kouvolan Sanomissa 31.1. julkaistussa kirjoituksessaan kielellistä taikatemppua: hän koettaa tehdä näkymättömäksi sen ilmeisen tosiasian, että TVO on tilannut Suomeen EPR-ydinvoimalan prototyypin (EPR= Eurooppalainen painevesireaktori). Kun prototyyppiä kutsutaan “evoluutiotyypiksi”, saattaa moni uskoa, että uudentyyppinen ydinvoimala on kaupallisesti valmis heti, kun suunnittelijat ovat saaneet sen näkymään tietokoneidensa näytöille.

Rastaan kielipelillä yhtään varsinaisesti uuden tyyppistä autoa ei ole ilmestynyt markkinoille sitten vuoden 1908, jolloin Ford aloitti T-mallinsa tuotannon. Kaikki uusien automallien prototyypeillä suoritetut perusteelliset testit ovat samalla Rastaan logiikalla olleet turhia.

Teollisuuden Voiman väitteiden harhaanjohtavuutta kuvastaa se, Ranskassa sinne suunniteltua vastaavanlaista EPR-ydinvoimalaa on yleisesti kutsuttu demonstraatiolaitokseksi eli laitokseksi, jolla on tarkoitus kokeilla suunnittelijoiden ideoiden käytännön toimivuutta ja osoittaa ne mahdollisesti käyttökelpoisiksi. Ranskalaisten luulisi tietävän, mistä on kysymys, sillä EPR:n rakentaa ranskalais-saksalainen yhtiö AREVA.

Tammikuussa Ranskan “Fortumin” EdF:n toimitusjohtaja François Roussely kertoi radiohaastattelussa seuraavaa EPR:stä: “Tämän reaktorin on oltava käytettävissä vuosien 2015 ja 2020 välillä sen jälkeen, kun se on rakennettu ja sitä on käytetty teollisesti. Jos ottaa huomioon, että tämän tyyppisen reaktorin rakentamiseen menee kymmenen vuotta ja siihen, että reaktorista voi olla täysin varma, tarvitaan kolmen vuoden teollinen käyttö, tämä merkitsee sitä, että päätös [demonstraatiolaitoksen] rakentamisesta on tehtävä vuonna 2004 tai 2005.” Tämän 58 reaktoria tilanneen yhtiön toimitusjohtaja pitää siis EPR-ydinvoimalaa kaupallisesti valmiina vasta 13 vuoden kuluttua. Hän arvio rakennusajan 10 vuodeksi, kun taas TVO väittää sen olevan vain 4 vuotta.

EdF:n Aasian osaston johtaja Herve Machenaud kertoi hiljattain AFP:n haasttattelussa, että Ranskan tarjous Kiinaan rakennettaviksi uusiksi ydinvoimaloiksi ei sisällä EPR:ää vaan N4-tyyppisiä ydivoimaloita, joita on Ranskassa jo kaupallisessa käytössä. Syy on yksinkertainen: kiinalaisen haluavat “koeteltua teknologiaa”.

Venäläiset tutkijatkin ovat havainneet EPR-ydinvoimalaan liittyvät suuret onnettomuusriskit. He ovat tehneet TVO:lle tarjouksen parantaa yhtiön tilaaman reaktorin turvallisuutta.

Alunperin on ollut tarkoitus rakentaa yhtaikaa kaksi EPR:n prototyyppiä: toinen Ranskaan ja toinen Suomeen. Nyt kuitenkin on täysin mahdollista, että Suomen laitos jää ainoaksi. Suuret mielenosoitukset ja Suomen sosiaalidemokraattien veljespuolueen PS:n vastustus ovat viivästyttäneet hanketta tuntuvasti ja uhkaavat pysäyttää sen kokonaan.

Näin muualla. Mutta Suomen puolue- ja muu eliitti lienee ymmärtänyt Eppu Normaalin Suomi-ilmiön sanat kirjaimellisesti:

“Uraani halkeaa

Ja tuottaa lamppuun valkeaa

Mutta millään muilla mailla

Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla”

Page Top
 

Palautetta kirjoittajalle voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin Olli Tammilehdon kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info/)

22.2.2004 src=