Jaa alla oleva somessa tai sähköpostilla:

Tämä Olli Tammilehdon  ja Ulla Lehtisen kirjoitus oli tarkoitus julkaista Helsingin Sanomien mielipidesivulla syyskuussa 1999, mutta sitä ei koskaan julkaistu.  Julkaiseminen jossain muualla toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Ehkäisyvalistusta vai ehkäisyrahastusta?

Voi ei! Taas suuri tiedotusväline välitti suomalaisille harhaanjohtavaa tietoa raskauden ehkäisystä. Helsingin Sanomissa kuvattiin ehkäisymenetelmät, mutta jätettiin kokonaan mainitsematta cervical cap eli "kohdunnapukkapipo", jota sentään laajalti ja hyvällä menestyksellä on käytetty monissa teollisuusmaissa. Tosin lähin paikka tällä hetkellä, mistä välinettä saa, lienee Berliini. Tämä johtuu kuitenkin huomattavalta osalta siitä, etteivät ihmiset osaa kysyä Suomessa "napukkapipoa, mikä taas on seurausta siitä, etteivät tiedotusvälineet ja alan organisaatiot kerro siitä mitään.

Samoin jätettiin mainitsematta ns. luonnollinen menetelmä, joka perustuu lämpötilanmittauksiin ja liman laadun tarkkailuun. Tätä monet suomalaiset käyttävät sitä joko yksinomaan tai vuorotellen jonkun mekaanisen ehkäisyvälineen kanssa.

Pessaari sentään mainittiin, mutta väitettiin, ettei Suomessa sitä käytetä. Todellisuudessa monet suomalaiset sitä käyttävät siitäkin huolimatta, että maamme apteekeista tämä ympäri maailmaa hyvin suosittu väline on kadonnut. Aikaisemmin Suomen markkinoilla olleen pessaarin ja tarvittavan voiteen joutuu nykyisin hakemaan Tukholmasta.

Mikään näistä välineistä ei tietenkään ole täydellinen, mutta ne ovat ehkäisyprosenttien ja ongelmattomuuden suhteen täysin verrattavissa Suomessa yleisesti markkinoituihin menetelmiin. Pessaarilla, "napukkapipolla" ja luonnollisella menetelmällä on kuitenkin yksi ikävä puoli: ne ovat kaikki erittäin halpoja. Näistä välineistä vaikeneminen johtuneekin ilmeisesti siitä, että tiedotusvälineet ja Väestöliitto ynnä muut alan organisaatiot ovat omaksuneet suomalaisen valtaeliitin nykyisen uskontunnustuksen: "Kun raha kirstuun kilahtaa, niin Suomi kapitalismin taivaaseen vilahtaa".

Page TopPalautetta kirjoittajalle voi lähettää osoitteeseen etunimi(at)sukunimi.info
Kirjoituksen udelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla. Takaisin Olli Tammilehdon kotisivun alkuun