Jaa alla oleva somessa tai sähköpostilla:

Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu Voima-lehden numerossa 6/2007. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

John Zerzanin esittely

John Zerzan on USA:n tunnetuin elossa oleva anarkistiteoreetikko – sen jälkeen kun Murray Bookchin siirtyi viime vuonna Emma Goldmanin ja kumppaneiden seuraan. Hän syntyi vuonna 1943 Oregonissa. Hänen molempien vanhempiensa suku oli kotoisin Böömistä eli nykyisestä Tšekistä. Hän suoritti historian maisteritutkinnon San Franciscon valtionyliopistossa. Vuonna 1966 Zerzan pidätettiin kahdeksi viikoksi vastustettuaan Vietnamin sotaa kansalaistottelemattomuudella. Myöhemmin 1960-luvulla Zerzan työskenteli sosiaaliapujärjestelmän parissa ja auttoi organisoimaan sosiaalityöntekijöiden liiton, jonka puheenjohtajaksi hänet valittiin 1969.

Vähitellen hän radikalisoitui ja kirjoitti 1974 ilmestyneen esseen ammattiyhdistysliikkeen vastavallankumouksellisesta roolista. Seuraavien 20 vuoden ajan hän työskenteli Fifth Estate, Anarchy ja Demolition Derby -lehtien ja muiden anarkistijulkaisujen parissa. Ensin mainitun Detroitissa ilmestyneen lehden keskeiset hahmot, Murray Bookchinin entiset työtoverit, Fredy Perlman ja David Watson alkoivat vähitellen kyseenalaistaa sivilisaatiota ylipäänsä. Zerzan innostui heidän ajattelustaan ja alkoi kirjoittaa sivilisaatiokriittisiä esseitä. Zerzan ajautui kuitenkin kohta kiistoihin Detroitin sivilisaatiokriitikkojen kanssa: jälkimmäiset eivät yhtyneet Zerzanin maanviljelykritiikkiin vaan näkivät ekologisia ja ihmisiä alistamattomia maatalousyhteiskuntia olleen menneisyydessä ja olevan ehkä myös tulevaisuudessa.

1990-luvun puolivälissä Zerzan alkoi saada julkisuutta USA:n valtamedioissa. Ensin se liittyi hänen suhteeseensa Unabomberiin eli Theodore Kaczynskiin: hän puolusti Kaczynkin ajattelua vaikkei hyväksynyt hänen suorittamiaan pommiräjäytyksiä. Myöhemmin julkisuutta toi vuoden 1999 Seattlen WTO:n vastaisiin mielenosoituksiin osallistuneiden mustiin pukeutuneiden ja ikkunoita särkeneiden anarkistien ymmärtäminen.

Zerzan toimittaa tällä hekellä Green Anarchy -lehteä ja juontaa Anarchy Radiota Eugenissa, pienessä Oregonin yliopistokaupungissa, jossa hän asuu. Hän on myös Voima-lehden yhteistyökumppanin, kaupallista mainontaa kyseenlaistavan AdBuster-lehden avustaja.

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin Olli Tammilehdon kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)

16.8.2007