Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu Etelä Uusimassa 30.11.2014. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Langaton verkko Fiskarin koululle?

Kahdeksanvuotias tyttäreni tuli viikko sitten koulusta kotiin ja kertoi, että työmiehet asensivat hänen luokkansa kattoon jotain härveliä. Huolestuin asiasta ja soitin Raaseporin kaupungin virkamiehelle. Selvisi, että kaupunki on päättänyt asentaa Fiskarin kouluun langattoman tietoliikenneverkon eli WLANin. Ensi vuoden alkupuolella aiotaan hankkia kaikille koululaisille verkkoa käyttävät tablettitietokoneet (iPadit). Tämä tuntui käsittämättömältä, sillä onhan olemassa sadoittain vertaisarvioituja tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat verkossa käytettävän mikroaaltosäteilyn olevan vaarallista erityisesti kasvuiässä oleville lapsille. Tajusin, että lasten parasta ajattelevat kunnan päättäjät ovat verkosta ja iPadeista hyötyvien yhtiöiden harhaanjohtavan tiedotuksen uhreja.

Langattoman verkon säteilyn on tutkimuksissa havaittu lisäävän muun muassa hermostovaurioita, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia, käyttäytymis- ja muistihäiriöitä sekä syöpää edistäviä muutoksia. WLANin säteily on pitkälti samankaltaista kuin paljon kauemman aikaa käytössä olleiden tutkien ja kännyköiden säteily. Tämän säteilyn on monissa tutkimuksissa havaittu lisäävän muun muassa väsymystä, unettomuutta, ärtyneisyyttä, tinnitusta, perinnöllisiä vaurioita ja syöpää.

On toki myös tutkimuksia, joissa mitään vaikutuksia ei ole havaittu, mutta ne ovat yleensä alan teollisuuden rahoittamia. Washingtonin yliopiston tutkija Henry Lai kävi läpi vuosina 1990-2006 tehdyt 326 tutkimusta, jotka käsittelivät mikroaaltosäteilyn vaikutuksia. Niistä tutkimuksissa, jotka olivat mikroaaltolaitteita valmistaman teollisuuden rahoittamia, vain 30 % löysi negatiivisia vaikutuksia. Riippumattomista tutkimuksista sen sijaan 70 %:ssa havaittiin kielteisiä vaikutuksia.

Joka tapauksessa langattoman verkon vahingollisuudesta lapsille tiedetään myös teollisuuden piirissä. Valmistajien tekemät laitteiden käyttöohjeet kertovat siitä. Esimerkiksi Telewellin langattoman reitittimen käyttöohjeessa sanotaan: ”Langattomat laitteet asennetaan aina mahdollisimman kauas käyttäjistä eikä niitä tule asentaa lasten tai nuorten makuuhuoneisiin.” Tällaisia laitteita ruuvataan paraikaa Fiskarin koulun luokkahuoneisiin, joissa lapset oleskeleva lähes yhtä paljon kuin makuuhuoneissaan.

Tieto WLANin vaarallisuudesta lapsille on saanut lukuisat vastuuntuntoiset päättäjät tekemään langattoman verkon käyttöä rajoittavia ratkaisuja. Euroopan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö Euroopan neuvosto suositteli vuonna 2011, että jäsenvaltiot käyttävät kouluissa langallista internetverkkoa langattoman sijasta. Lähes 700 000 asukkaan Frankfurt on päättänyt, ettei kaupungin kouluissa käytetä langatonta verkkoa. Baijerin parlamentti suositteli vuonna 2007, ettei osavaltion kouluihin asenneta WLANia. Salzburgin ympäristövirasto suosittelee, ettei kaupungin kouluissa käytetä langatonta verkkoa. Englannissa, Ranskassa ja Kanadassa ovat jotkut koulut purkaneet WLANin terveydellisistä syistä. Samaten Ranskan kansalliskirjasto purki langattoman verkkonsa vuonna 2008.

Toivottavasti Raaseporin kaupunki seuraa näiden sivistyneitten tahojen esimerkkiä.


29.11.14


Kommentit (2)

Aihe: Langaton verkko Fiskarin koululle?
Facebookdel.icio.usStumbleUponDiggGoogle+Twitter
Gravatar
Mikko Ahonen (Tampere) kirjoittaa...
Tärkeä kirjoitus lasten terveyden kannalta, Olli.

Saksassa Hampurissa on juuri 6 koulussa keskeytetty WLAN-pilotit terveyssyistä. Päätökseen vaikutti 20 lääkärin vetoomus:

Hampurin koulupäätös

Mobiiliteollisuus on patentoinut teknologiaa erityisesti WLAN-tukiaseman 10 Hz:n laitetunnuksen (SSID) lähettämiseen liittyen. Patenttihakemuksessa tulee esille mm. hedelmällisyysvauriot:

http://patentscope.wipo.int/search/en/WO2004075583 --> Description

Eikö tällaisessa tilanteessa kannattaisi panostaa nopeisiin kuituverkkoihin ja ethernet-kaapelointiin?

t: FT Mikko Ahonen
29th November 2014 10:18pm
Gravatar
ERKKI RANTAMÄKI (VAASA) kirjoittaa...
Muutin nykyisin asumaani kerrostaloon vuonna 1998. Muistikuvieni mukaan vuonna 2000 asennettiin mainitun talon katolle jonkin "verkkoyhtiön" tukimasto. Lähes välittömästi minua alkoi vaivata päänsärky joka ei välistä lähtenyt pois edes resepti-
lääkkeilläkään. Varsinkin viikonloput olivat jatkuvan päänsäryn vuoksi monesti yhtä piinaa!
Kuinka ollakaan, vuoden 2011 keväällä tuo ongelmallinen tukimasto poistettiin yllättäen! Lähes välittömästi katosi
tuo ainainen pääkipu! Viimeisen päänsärkytabletin nautin syksyllä 2011 ja siitä lähtien on päänsärkytabletti-
laatikko ollut koskemattomana lääke- kaapissa. Nyt pieni päänsärky poistuu mainiosti väkevällä kahvilla tai levolla. Muuan 70 - vuotias naapurissa asuva rouva sanoi että hänen ylävartalo-särkynsä katosi samoin välittömästi tuon "tukimaston" poistamisen myötä.
Mielestäni tämä jo osoittaa miten vaarallista tällainen säteily on. En omista kännykkää enkä koskaan ole sellaista omistanut. Päänsärkyni ei siis ole ollut kännyköitsemisen syy!
29th November 2014 8:22pm
Page 1 of 1

Kirjoita kommentti

* Pakollinen kenttä
(ei julkaista)
 
Bold Italic Underline Strike Superscript Subscript Code PHP Code Quote Insert line Bullet list Numeric list Link Email Image Video
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
 
Ilmoita minulle uusista kommenteista sähköpostilla.
 
 
Powered by Commentics

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)