Tämä on yhteenveto Olli Tammilehdon kesäkuussa 2014 julkistetusta tutkimuksesta. Tutkimusraportti on myös kokonaisuudessaan näillä nettisivuilla. Osoite alla.

Palkkiona ilmaston kaatolupa

Selvitys suurten tulojen ja ilmastonmuutoksen välisistä yhteyksistä ilmestynyt

Olli Tammilehdon tutkimus ”Palkkiona ilmaston kaatolupa – Suuret tulot ja ilmastonmuutos” on ilmestynyt. Se tarkastelee tulojen, kulutuksen ja ilmastopäästöjen suhdetta ja näiden pohjalta kehiteltäviä ympäristöpolitiikan avauksia. Tammilehdon raportin mukaan lukuisat eri puolilla maailmaa tehdyt tutkimukset osoittavat, että kotitalouden kasvihuonekaasupäästöt kasvavat tulojen kasvaessa. Kasvu on erityisen jyrkkää, kun otetaan huomioon välilliset, tavaroiden ja palvelujen tuotantoketjuun sisältyvät päästöt.

Eurooppalaisen päästöistä nykyisin huomattava osa tapahtuu ulkomailla hänelle tavaroita valmistavissa maissa. Globaalilla tasolla hyvätuloinen neljännes maailman ihmisistä tuottaa noin kolme neljäsosaa hiilidioksidipäästöistä.

Ilmastonmuutoksen tuhoisista vaikutuksista taas köyhät kärsivät enemmän kuin rikkaat, koska köyhien on vaikeampaa suojautua niiltä. Pienituloisten tilannetta ei yleensä ole otettu huomioon ilmastopolitiikkaa suunniteltaessa. Useimmiten politiikka rasittaa eniten tai hyödyttää vähiten köyhiä. Tämän epäoikeudenmukaisuuden välttäminen edellyttää pienituloisille suunnattuja erityistoimenpiteitä. Ilmastoepäoikeudenmukaisuutta voidaan korjata myös jyrkästi progressiivisella tuloverolla.

Korkeiden tulojen ja suurten päästöjen yhteys merkitsee sitä, että ihmisiä palkitaan jostain näkökulmasta hyvinä pidetyistä töistä oikeudella tehdä pahaa eli aiheuttaa erityisen paljon ilmastonmuutosta. Tämän nurinkurisen tilanteen korjaamiseksi voi harkita koko palkitsemisjärjestelmän muuttamista.

Tammilehdon raportti on ladattavissa osoitteissa:

http://www.satuhassi.net/wp-content/uploads/2014/06/Palkkiona-ilmaston-kaatolupa.pdf

http://www.tammilehto.info/Palkkiona-ilmaston-kaatolupa.pdf

http://www.saunalahti.fi/otammile/Palkkiona-ilmaston-kaatolupa.pdf


Selvityksen on tilannut ja rahoittanut eurokansanedustaja Satu Hassi.


23.06.14


Kommentit (2)

Aihe: Palkkiona ilmaston kaatolupa
Facebookdel.icio.usStumbleUponDiggGoogle+Twitter
Gravatar
Y kirjoittaa...
Tässähän käy niinkin, että väestömäärä paitsi kasvaa hurjasti, niin sen kulutustaso myös kasvaa hurjasti verrattuna edellisiin. Eli vaikka väestönkasvu loppuisi seinään, niin kulutus jatkaisi kasvuaan. Onhan niinkin, että voi sanoa nykyisen lämpenemisen johtuneen vuosikymmenien takaisista päästöistä ja esimerkiksi Kiinan teollinen nousu alkaa vasta nyt näkymään.

Kun tämä kaikki tapahtuu globaalisti, niin vain pöhkö uskoo tulevaisuuden olevan ilmaston ja luonnon suhteen parempi. Myös niin sanotun cleantechin kasvu tuottaa valtavat tuhot. Ainoa yksilötason kestävä vaihtoehto lienee omavaraisuuteen siirtyminen, mutta jää aivan marginaaliseksi. Yksinkertaisesti luonto on niin rakennettu, että se ei enää pysty tuottamaan tarpeeksi tälle väestölle. Ajatellaan vaikka Kemijokea, joka pystyisi tuottamaan valtavasti lohta ruuaksi, eikä teollista tuotantoa tarvittaisi fossiilipolttoainein ja lannoittein. Ei tarvittaisi palkkatyötä, jotta voi ostaa lohta.
7th July 2014 10:17am
Gravatar
ERKKI RANTAMÄKI (VAASA) kirjoittaa...
Juhannuksen alla julkaistiin ainakin radiossa eräänlaisen tutkimuksen tuloksia jonka mukaan suurituloiset autoilijat eivät juurikaan piittaa siitä miten paljon saasteita heidän hajuhyrränsä tuottavat. Vain jalan ja polkupyörällä liikkuvana olen usein äimistellyt henkilöautoliikenteen voimakasta lisääntymistä ainakin täällä länsirannikolla. Autoliikenteen jatkuva lisääntyminen ei lupaa hyvää luonnon ja ympäristön kannalta. Viime vuonna eräässä Helsingin Sanomien “yliöotsikossa” muudan autoa Jumalanaan pitävä, hieman tunnetumpi henkilö piti autoilijoita “parempina veronmaksajina”! Polkupyöräilijöitä ja jalankulkijoita tuo ylimielinen ja autoaan täynnä ollut kuvatus piti taas huonompina veronmaksajina. Jos tämä kuvaa nykyistä asenneilmastoa niin se ei tulevaisuutta ajatellen lupaa mitään hyvää.
24th June 2014 1:19am
Page 1 of 1

Kirjoita kommentti

* Pakollinen kenttä
(ei julkaista)
 
Bold Italic Underline Strike Superscript Subscript Code PHP Code Quote Insert line Bullet list Numeric list Link Email Image Video
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
 
Ilmoita minulle uusista kommenteista sähköpostilla.
 
 
Powered by Commentics

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)