Tätä Olli Tammilehdon kirjoitusta Helsingin Sanomat ei suostunut julkaisemaan. Se on julkaistu Kansan Uutisissa 22.2.2010 ja Takku.net-sivustolla 14.2.10 Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla. |
USA: Haitin auttaja vai miehittäjä?
Haiti on hyvin vaarallinen paikka: ei kuitenkaan maanjäristysten vaan haitilaisten takia. Ryösteleviä ja muuten vauhkoja ihmisiä rauhoittamaan on pitänyt lähettää 16 000 sotilasta. USA on ottanut haltuunsa maan kaikki lentokentät ja satamat. Yhdysvaltojen sotalaivat saartavat tuota pientä saarivaltiota. Sotilaiden ja sotakaluston tuominen on väistämättä viivästyttänyt avustuskuljetuksia. Ilmateitse ja laivoilla pääkaupungin lentokentän tuntumaan tuodut avustustarvikkeet ovat siirtyneet vasta pitkän viiveen jälkeen hätää kärsiville, koska tarvikkeita on voinut kuljettaa vain raskaan sotilassaattueen vartioimana. Haitilaiset ovat maksaneet tästä ”turvallisuudesta” valtavan hinnan: Läheskään kaikkia elävältä hautautuneita ei saatu pois ajoissa raunioiden alta. Maanjäristyksessä vahingoittuneita ei ehditty hoitaa ennen tappavien komplikaatioiden ilmaantumista. Usein ainoa, mitä paikalla olevat lääkärit ovat voineet tehdä, on amputoida jäseniä ilman nukutusta ja kivun lievitystä.Onko avun viivästyttäminen turvallisuussyistä ollut todella välttämätöntä? Lukuisat ensimmäisinä päivinä järistyksen jälkeen paikalla olleet toimittajat, lääkärit ja avustustyöntekijät ovat kertoneet, että haitilaisten käytös ei aiheuttanut heille mitään vaaraa edes yöllä. Se, että jotkut nälkää näkevät ihmiset ottivat sortuneista kaupoista käyttöönsä elintarvikkeita, ei ole ryöstelyä vaan normaalia toimintaa hätätilanteessa, minkä Suomenkin laki sallisi. Taivasalla yöpyville mahdollisesti koituvien vaarojen varalle tavalliset haitilaiset organisoivat itse vartiointia.
Onko siis avun myöhästymisen uhrit asetettava hysteriaa lietsovan median kontolle? Vai tiesivätkö USA:n päättäjät Haitin turvallisuudesta ja käyttivät tilannetta hyväksi maan miehittämiseen? Jälkimmäiseen vaihtoehtoon viittaa Haitissa sattumalta jo ennen maanjäristystä ja sen aikana olleen, sinne nyt sijoitettuja joukkoja komentavan kenraaliluutnantti P. K. Keenin lausunto AP:n uutisvideolla: “Minun arvioni turvallisuustilanteesta on se, että tällä hetkellä on rauhallista... Ne, jotka ovat työskennelleet vuosia täällä USA:n lähetystössä ja kansainvälisissä tehtävissä, kertovat minulle, että nyt näkemämme väkivalta on alhaisemmalla tasolla kuin ennen maanjäristystä.”
Miksi sitten USA haluaisi miehittää Haitin? Yksi selitys voi olla se, että on jo pitkään tiedetty maassa olevan paljon öljyä. Lisäksi viime vuonna tuli julkisuuteen, että Kuuban ja Haitin väliseltä merialueelta on löytynyt uusi valtava öljykenttä. Ja öljyhän on niin monelle ihmishenkiä arvokkaampaa.