Jaa alla oleva somessa tai sähköpostilla:

Tämä Olli Tammilehdon kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 15.3.2011. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Turvaako säteilyturvakeskus?

Helsingin Sanomat haastatteli 13.3. säteilyturvakeskuksen säteilyasiantuntijaa Kirsti Alm-Lytziä. Hän väitti, etteivät Fukushiman ydinvoimalasta päässeet radioaktiiviset aineet aiheuta vakavaa vaaraa. Vaarallinen säteilyannos olisi yli 500 millisievertiä vuorokaudessa. Alm-Lytz johtaa lukijoita harhaan puhumalla ikään kuin akuutti säteilysairaus olisi ainoa säteilyn aiheuttama riski. Vaikka tähän sairauteen tarvitaan hyvin suuri säteilyannos, yleisen – ja myös viranomaisten jakaman – käsityksen mukaan pienetkin säteilyannokset ovat vaarallisia, koska ne lisäävät syövän ja perinnöllisten vaurioiden riskiä. Monien tutkijoiden mukaan myös muut sairaudet yleistyvät säteilyannoksen kasvaessa. Alm-Lytzin mukaan ydinvoimaloiden työntekijöiden 50 millisievertin säteilyannosta ei pidetä haitallisena. Tokihan tuollainen annos on haitallinen, mutta tiukemmat säteilynormit ydinvoimaloissa johtaisivat kustannusten karkaamiseen käsistä.

Yleisesti käytössä olevat säteilynormit ovat peräisin Kansainväliseltä säteilysuojakomissiolta ICRP:ltä. Se perusteli vuonna 1969 säteilyannosrajaansa seuraavasti: "Komissio uskoo, että tämä taso turvaa kohtuullisen toimintavapauden ydinvoimaohjelmien laajentamiselle näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.

Lisää kommentti

* Pakollinen tieto
4000
Drag & drop images (max 3)
Powered by Commentics

Comments

No comments yet. Be the first!

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle (myös tämän sivuston teknsisistä yksityiskohdista) voi lähettää osoitteeseen
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin tekijän (Olli Tammilehto) kotisivun alkuun (http://www.tammilehto.info)

15.03.11