Tämä Olli Tammilehdon  kirjoitus on julkaistu Etelä-Uusimaassa 1.6.00. Uudelleen julkaiseminen toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Asfaltti pois Fiskarsista!


Olen hiljattain muuttanut Fiskarsiin Helsingistä. Minua kuten varmaan myös tuhansia turisteja Fiskarsiin vetää sen erilaisuus muihin Suomen paikkakuntiin nähden. Luonto ja kulttuuri limittyvät täällä sopusuhtaisesti toisiinsa. Niitä ei ole rajattu tiukasti omiin lokeroihinsa kuten yleensä muualla. Nyt kuitenkin Pohjan kunta on kaikessa järjettömyydessään tekemässä Fiskarsista juuri samanlaisen kuin kaikki muut Suomen taajamat. Keskiviikkona 24.5. sain nimittäin kokea kauhunhetkiä yhdessä muiden kyläläisten kanssa, kun huomasimme, että Suutarinmäen pikkuteitä oltiin pikavauhtia asfaltoimassa. Kunnanhallitus ja virkamiehet olivat päättäneet asiasta, mutta siitä ei ollut kerrottu kellekään Fiskarsin asukkaalle - ei edes kyläseuran puheenjohtajalle. On todennäköistä, että kunta on rikkonut kuntalakia, julkisuuslakia ja hallintomenettelylakia laiminlyödessään tiedotusvelvollisuutensa.

Fiskarsin jyrkkien ja kapeiden teiden asfaltointi oli niin järjetöntä, että jopa asfalttifirman työntekijät pitivät sitä hullun hommana. Märkien lehtien tai jään liukastamat asfaltoidut tiet ovat hengenvaarallisia. Kunnalle koituu huomattavia kustannuksia, kun se joutuu korvaamaan sijoiltaan menneitä leukoja, tärähtäneitä kalloja ja katkenneita jäseniä - mikäli se ylipäänsä aikoo vastata tekojensa seurauksista.

Kuitenkin vielä suuremmat rahalliset tappiot Pohjan kunnalle aiheutuu kaikkoavista turisteista ja vähenevästä asukasluvusta. Tonttien sisälle asti ulottuvat mustat öljymatot rajaavat jyrkästi tontit toisistaan ja kulkuväylät muusta ympäristöstä. Koko alue taas rajautuu voimakkaasti erilleen muusta luonnosta. Näin on tuhottu juuri ne elementit, jotka tekevät Fiskarsista ainutlaatuisen. Miksi turistien siis enää kannattaa tulla tähän kylään, kun samaa voivat nähdä kotonaan? Tai miksi täällä kannattaisi asua, kun parempien kulkuyhteyksien päässä on samanlaista?

Lehtitietojen mukaan asfaltointi maksoi 1,2 miljoonaa markkaa. Kuitenkin kunta väittää potevansa niin suurta rahapulaa, ettei se voi korjata omistamiaan suojeltuja puutaloja. Asfaltin hinnalla olisi korjattu monta vuotavaa kattoa niin, etteivät arvokkaat kiinteistöt homehdu ja lahoa käsiin.

Jotta siis kunnan talous ei lopullisesti romahtaisi, kunnanvaltuuston on tehtävä viipymättä seuraavaa:

- päätettävä, että Suutarinmäen asfaltti puretaan nopeasti,

- päätettävä, ettei Fiskarsin muita teitä koskaan asfaltoida,

- erotettava asfaltoinnista vastanneet, epädemokraattiset, epäpätevät ja kunnalle valtavia tappioita tuottavat virkamiehet.

Jollei kunnanvaltuusto kykene näihin päätöksiin, äänestäjien on ilmeisesti erotettava valtuusto ensi syksyn kunnallisvaaleissa.

Page Top
 
Palautetta kirjoittajalle voi lähettää osoitteeseen etunimi(at)sukunimi.info
Kirjoituksen uudelleen julkaiseminen on toivottavaa. Siitä tarkemmin tekijän kotisivulla.

Takaisin Olli Tammilehdon kotisivun alkuun

3.10.2000 jälkeen: